Skip to main content

El Pati com a Poble

  • Fontanars dels Alforins
  • 2022-2023
Info

EL PATI COM A POBLE és el nom que rep l’estratègia d’intervenció integral sobre el pati del CEIP Comte de Salvatierra de Álava, ubicat a Fontanars dels Alforins (València). Es tracta d’una reconfiguració des d’una perspectiva socioterritorial, al mateix temps que s’estimulen les dinàmiques vivencials i relacionals que duu implícites. Aquesta aplicació ha permés desenvolupar i avaluar la metodologia del Projecte PATIS QUE CUIDEN.

Amb aquest projecte s’ha tractat de donar resposta a la necessitat detectada per la comunitat educativa d’un canvi en la configuració, concepció i gestió del pati. En aquest sentit, s’ha plantejat una proposta espacial que lluny de ser hermètica i estàtica, esdevinguera la base d’un pla estratègic assumible pel centre educatiu. S’ha incorporat la investigació-acció participativa com a ferramenta principal i, en aquesta línia, s’ha iniciat un procés de participació amb la infància i la comunitat educativa del centre, desenvolupat en 3 fases a la llarga de 6 mesos durant el curs 2022-2023. Aquest procés ha permés avaluar l’estructura i les dinàmiques del pati de l’escola, amb la pretensió de contribuir a la proposta d’un espai més amable i equitatiu, i així sentar la base i servir d’exemple perquè es continue treballant en la línia proposada. En les diverses fases s’han aplicat diferents eines (qüestionaris, formularis, dibuixos, sessions dinamitzades, tallers…) per a conéixer les percepcions d’alumnat i comunitat educativa respecte del pati i repensar-lo d’acord amb aquests resultats.

L’aplicació pràctica d’aquesta metodologia ha conclòs en l’elaboració d’una estratègia adaptada que, a més a més, permet la seua aplicació escalonada, en funció dels recursos disponibles en cada moment. La proposta configura el pati en diferents ambients, que funcionen de manera independent però vertebren el conjunt, conformant una estructura territorial bàsica, com un poble. Així, es plantegen espais i equipaments per al desenvolupament de diferents activitats, augmentant la varietat i la possibilitat de desenvolupar diferents habilitats. A més a més, es promou la renaturalització dels espais, incrementant la presència de vegetació i materials naturals. Amb tot allò la comunitat educativa disposa d’un Pla per fer i avaluar les intervencions de manera coherent i articulada a la llarga del temps.

 

Promoció: AMPA CEIP Compte de Salvatierra de Álava, CEIP Compte de Salvatierra de Álava

Projecte: Nadalvillena


Descarregar PDF EL PATI COM A POBLE