Avaluació del programa Agermanament Comunitari Valencià
- Territori valencià
- 2021-2023
L’Agermanament Comunitari Valencià és un programa pilot d’acollida i integració de persones refugiades. Està inspirat en el model de Patrocini Comunitari, el qual consisteix en l’organització de grups de suport local, els quals resulten clau per a la inclusió i l’autonomia de les persones beneficiàries. Aquest s’ha desenvolupat al territori valencià entre els anys 2020 i 2022, beneficiant a 23 persones refugiades síries pertanyents a cinc unitats familiars.
Per tal d’avaluar la seua viabilitat, el compliment dels objectius i com s’ha desenvolupat el procés d’integració (entés de manera no assimilacionista), s’ha realitzat una avaluació liderada per un equip de la Universitat de València i amb la col·laboració de diverses entitats externes, entre les quals es troba l’equip de Nadalvillena. El treball s’ha centrat en la realització, transcripció i codificació d’un total de 47 entrevistes qualitatives dirigides a persones beneficiàries, equip tècnic, intèrprets, voluntariat i societat civil.
Les conclusions de l’avaluació han evidenciat la viabilitat del programa i la consecució dels objectius inicialment plantejats. Tanmateix, també s’han identificat alguns obstacles i problemàtiques, així com recomanacions per a futures edicions, entre les quals, poden destacar-se les següents. En primer lloc, la necessitat d’incrementar la informació que reben les famílies amb antelació sobre on van i què es van a trobar. Pel que fa al destí, es valora la possibilitat que una mateixa entitat atenga a més d’una família, optimitzant així els recursos invertits. Tanmateix, s’ha conclòs que les característiques del municipi d’acollida incideixen de manera significativa en les possibilitats de la inclusió, principalment pel que fa a la grandària, la comunicació amb transport públic i la disponibilitat d’habitatge.
Promoció: Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana
Projecte: Jordi Giner Monfort, Carles X. Simó Noguera, Ana Sales Ten, Jorge Velasco Mengod, Alicia Bañuls Millet, Isis M. Sánchez Estellés, Carolina Juan Nadal, Laura García Herreros i Yasmina Lalmi Abderrahmane.