Skip to main content

Categoria proyecto: Estratègia urbana

Pla Urbà d’Actuació Municipal

El Pla Urbà d’Actuació Municipal (PUAM), emmarcat en el Pla d’inversions 2020-2021, és un instrument estratègic que defineix les línies d’actuació d’un municipi. Aquest pla estableix l’agenda urbana local, prioritza les obres i serveis necessaris, i incorpora els criteris de sostenibilitat i justícia social de l’Agenda 2030. Per a allò, la participació ciutadana és un pilar fonamental, ja que permet adaptar el pla a les necessitats específiques del territori i de la població. És per això que, tot i que es parteix d’una estructura comuna, per a cada municipi es desenvolupa una metodologia específica, amb l’objectiu de facilitar la participació de tots els agents implicats i aprofitar al màxim els recursos i potencialitats locals.

El procés d’elaboració del pla parteix d’una fase d’anàlisi i diagnòstic que identifica les principals necessitats i reptes del municipi, a partir dels quals es defineixen els objectius, alineats amb l’Agenda 2030 i l’Agenda Urbana Espanyola. Posteriorment, s’estableixen les línies d’actuació, prioritzant-les i definint un protocol per al seguiment i l’avaluació del pla. Per a la implicació de la ciutadania s’utilitzen diverses tècniques, com entrevistes qualitatives, enquestes online i presencials, tallers participatius i dinàmiques que inclouen a la infància.

Fins ara, l’equip de Nadalvillena ha col·laborat en la redacció del PUAM dels següents municipis: Benicull de Xúquer, El Perelló, Fuenterrobles, La Pobla de Farnals, El Mareny de Barraquetes, Real, Sedaví i Venta del Moro.

 

Promoció: Diputació de València

Projecte: Negrosobreazul i Nadalvillena
Col·laboracions: Ajuntaments de Benicull de Xúquer, El Perelló, Fuenterrobles, La Pobla de Farnals, El Mareny de Barraquetes, Real, Sedaví i Venta del Moro.


Anar a la WEB del projecte

Pla Conviure

El Pla Conviure, impulsat per la Generalitat Valenciana, consisteix en la concessió d’una línia d’ajudes destinada a les entitats locals per a la rehabilitació d’edificis i l’adequació de l’entorn construït en els equipaments i espais municipals. Per tal d’accedir a aquesta subvenció, és necessària l’entrega de les fitxes per a l’elaboració d’una estratègia de rehabilitació de l’entorn construït. El treball realitzat per Nadalvillena ha consistit en la redacció de les esmentades fitxes per a vuit municipis i de l’estratègia completa per a dos d’ells.

Aquest treball incorpora una visió interdisciplinària, combinant la mirada més tècnica amb la social i coneixement local. Per una banda, amb l’anàlisi i identificació de millores en l’estat de la urbanització i l’edificació, com per exemple, per qüestions d’accessibilitat o eficiència energètica. D’altra banda, amb l’anàlisi de tipus demogràfica i socioeconòmica, així com amb el desenvolupament de tècniques participatives amb la finalitat d’establir, de manera col·lectiva, els reptes del municipi i planificar les actuacions de rehabilitació necessàries, en línia amb els objectius de l’Agenda Urbana espanyola i adaptades a cada territori.

Els municipis amb els quals s’ha col·laborat entre els anys 2022 i 2023 són Albatera, Barxeta, Benicull de Xúquer, Benissoda, Paiporta, Orba, Cirat i el Real de Gandia. Per a aquests dos últims s’ha dut a terme també l’estratègia completa, la qual és l’objecte de la subvenció i complementària les fitxes. En aquesta, s’amplia la informació mínima sol·licitada i es desenvolupa una planificació completa i integrada de les rehabilitacions que es precisen a l’àrea urbana amb l’objectiu d’avançar en la millora de la qualitat de vida, de la sostenibilitat ambiental i el foment del desenvolupament econòmic local.

 

Promoció: Generalitat Valenciana

Projecte: Nadalvillena
Col·laboracions: Ajuntaments d’Albatera, Barxeta, Benicull de Xúquer, Benissoda, Paiporta, Orba, Cirat i Real de Gandia 

Pla de Participació Pública: Pla Verd i de la Biodiversitat de València

El Pla Verd i de la Biodiversitat de València és el document estratègic que estableix les bases per a aprofitar els cicles naturals dins de la ciutat,  davant d’un context d’urgència climàtica. El Pla de Participació Pública associat ha buscat articular un esquelet de treball participatiu per a la redacció del Pla Verd en específic, però també per a la gestió futura de la infraestructura verda a la ciutat de València.

Aquest Pla, elaborat en un període de 12 mesos entre 2021 i 2022, s’ha estructurat en tres fases:

  • Comença amb una fase previa per donar a conéixer el Pla i la seua planificació, donant inici al projecte i a tot el que comporta.
  • La segona fase de diagnòstic participat, es dedica a conéixer la visió de la ciutadania valenciana sobre el verd i la biodiversitat de la ciutat. A través de cartografies col·laboratives, taules d’experts, formularis i entrevistes, s’han inclòs les veus de diferents agents i col·lectius: associacions veïnals i expertes, infància, personal expert acadèmic i l’administració.
  • En la tercera fase de producció col·laborativa de propostes, s’han elaborat les línies estratègiques d’acció. La mostra representativa de població s’ha establert dividint la ciutat en escales -privada, veïnat, barri i suprabarrial-, i garantint la participació de tots els grups d’edat -infants, joventut, adults i tercera edat-. 

Aquest procés participatiu ha permés establir un vincle més estret entre l’administració i la ciutadania, democratitzant la configuració dels espais públics pròxims i a escala de ciutat a la llarga del procés global de redacció del Pla Verd i de la Biodiversitat de València.

 

Promoció: Ajuntament de València

Projecte: Marta García Chico (Grup Aranea), Santi Hernández Puig, Carolina Juan Nadal, Marta Pastor Villena, Alba Sorní Girona, Inés Fenollar Belda i Laura García Herreros.


Anar a la WEB oficial

Infància amb Natzaret: petites exploradores de barris

El treball fet amb la infància i la comunitat educativa de Natzaret a la llarga de dos anys, ha servit per a testejar i millorar la base metodològica del projecte INFÀNCIA AMB ELS MUNICIPIS: PETITES EXPLORADORES DE BARRIS. Es tracta d’un projecte propi de Nadalvillena que busca promoure que els nous programes municipals al territori valencià comencen a incloure en l’agenda pública un nou model de polítiques urbanes a llarg termini, fent visible l’opció de què la participació de la infància i l’adolescència no siga sols superficial i anecdòtica, sinó que constituïsca una xarxa autonòmica referent en termes de barris i ciutats integradores.

INFÀNCIA AMB NATZARET és un projecte pilot d’una intervenció urbanística amb un component social molt present per l’exclusivitat del col·lectiu protagonista, i és per això que des dels seus inicis opta per una Metodologia d’Investigació-Acció Participativa (IAP). Aquest tipus de metodologies d’estudi i acció, de tipus qualitatius, busquen obtenir resultats rigorosos i útils per millorar i transformar situacions col·lectives – normalment considerades situacions problemàtiques –, basant la investigació en la participació i l’involucrament dels mateixos col·lectius a investigar, en aquest cas la infància que rep una educació formal i/o informal al barri de Natzaret.

A la llarga de les 6 fases que conformen el procés de participació, el projecte planteja innovadores ferramentes qualitatives capaces d’adaptar el llenguatge tècnic a l’imaginari de xiquets i xiquetes d’entre 6 i 12 anys, però amb una codificació que permet a l’equip tècnic interpretar i traduir en dades i plantejaments tècnics les aportacions de la infància. La finalitat última d’aquesta metodologia és apropar a la infància una ferramenta de transformació social que fins al moment adopta formes i pretensions enteses i al servei del món adult.

 

Projecte: Marta Pastor Villena
Suport formatiu: Carolina Juan Nadal, Hipnopèdia Urbana, Rafael Rivera Herráez

Video: Marta Pastor Villena, Pau Rius, Francesc Llorens Mejías

Col·laboracions: Anna Giner Gonzàlez, Carolina Juan Nadal, Diana Gómez Cuesta, Guillermo Ramírez Senabre, Mar Ahuir Llanes, Lola Carbonell, Mar Pastor Clemente, Marta Belando Morant, Marta Llorens Mejías, Nuria González Roberto, Sara López Garrido, Sonia Vicente Pavia.


Veure VÍDEO

Descarregar PDF INFÀNCIA AMB NATZARET