Skip to main content

Categoria proyecto: Investigació social

Estratègia de formació en promoció de la participació de la GVA

Amb l’aprovació de la Llei 4/2023, de 13 d’abril, de la Generalitat, de Participació Ciutadana i Foment de l’Associacionisme en la Comunitat Valenciana, s’estableix la necessitat d’elaborar una estratègia que desenvolupe els aspectes referents a la formació per a la promoció de la participació.

Aquesta investigació es du a terme desde Nadalvillena amb l’objectiu d’establir les bases per al disseny de l’esmentada estratègia, creant sinergies entre persones que treballen la participació des de diferents àmbits: acadèmic, tècnic, polític, associatiu i societat civil. El procés s’ha basat en el mètode Delphi i s’ha dividit en quatre fases: (1) reflexió individual, (2) taller presencial, (3 i 4) dues rondes de preguntes online.

S’ha obtingut informació valuosa sobre alguns aspectes bàsics sobre l’estratègia: la necessitat d’adaptar la formació a cada context (descentralització), però garantint l’accés als recursos (equitat); la proposta de crear un repositori d’experiències i recursos; i sobre la metodologia d’aquesta formació, la pertinença que la seua implementació es desenvolupe de manera experiencial, és a dir, unida a l’exercici de la participació.

En definitiva, el procés ha permés avançar en el disseny d’una estratègia de formació per a la promoció de la participació, assentant les bases per al seu desenvolupament futur.

 

Promoció: Generalitat Valenciana

Projecte: Nadalvillena
Col·laboracions: Càtedra Pagoda (Universitat de València)

El Pati com a Poble

EL PATI COM A POBLE és el nom que rep l’estratègia d’intervenció integral sobre el pati del CEIP Comte de Salvatierra de Álava, ubicat a Fontanars dels Alforins (València). Es tracta d’una reconfiguració des d’una perspectiva socioterritorial, al mateix temps que s’estimulen les dinàmiques vivencials i relacionals que duu implícites. Aquesta aplicació ha permés desenvolupar i avaluar la metodologia del Projecte PATIS QUE CUIDEN.

Amb aquest projecte s’ha tractat de donar resposta a la necessitat detectada per la comunitat educativa d’un canvi en la configuració, concepció i gestió del pati. En aquest sentit, s’ha plantejat una proposta espacial que lluny de ser hermètica i estàtica, esdevinguera la base d’un pla estratègic assumible pel centre educatiu. S’ha incorporat la investigació-acció participativa com a ferramenta principal i, en aquesta línia, s’ha iniciat un procés de participació amb la infància i la comunitat educativa del centre, desenvolupat en 3 fases a la llarga de 6 mesos durant el curs 2022-2023. Aquest procés ha permés avaluar l’estructura i les dinàmiques del pati de l’escola, amb la pretensió de contribuir a la proposta d’un espai més amable i equitatiu, i així sentar la base i servir d’exemple perquè es continue treballant en la línia proposada. En les diverses fases s’han aplicat diferents eines (qüestionaris, formularis, dibuixos, sessions dinamitzades, tallers…) per a conéixer les percepcions d’alumnat i comunitat educativa respecte del pati i repensar-lo d’acord amb aquests resultats.

L’aplicació pràctica d’aquesta metodologia ha conclòs en l’elaboració d’una estratègia adaptada que, a més a més, permet la seua aplicació escalonada, en funció dels recursos disponibles en cada moment. La proposta configura el pati en diferents ambients, que funcionen de manera independent però vertebren el conjunt, conformant una estructura territorial bàsica, com un poble. Així, es plantegen espais i equipaments per al desenvolupament de diferents activitats, augmentant la varietat i la possibilitat de desenvolupar diferents habilitats. A més a més, es promou la renaturalització dels espais, incrementant la presència de vegetació i materials naturals. Amb tot allò la comunitat educativa disposa d’un Pla per fer i avaluar les intervencions de manera coherent i articulada a la llarga del temps.

 

Promoció: AMPA CEIP Compte de Salvatierra de Álava, CEIP Compte de Salvatierra de Álava

Projecte: Nadalvillena


Descarregar PDF EL PATI COM A POBLE

 

Cathegory X

La investigació sociològica Cathegory X està encapçalada per Barbara Risman, reconeguda professora de la University of Illinois at Chicago i autora de l’obra «On ens portarà la generació millennial».

Una de les conclusions que s’extrauen, és que s’està donant una reconfiguració de les estructures tradicionals de gènere, i per tant, aquesta investigació pretén aprofundir en experiències personals de les persones trans i no binàries, tant en les experiències pròpies com en les mateixes relació amb les estructures de gènere.

Amb la finalitat d’ampliar l’estudi a altres territoris, s’ha col·laborat amb diferents universitats a escala internacional, entre les quals es troba la Universitat de València. En aquest cas, la participació de Nadalvillena ha consistit en la realització del treball de camp, basat en l’execució d’entrevistes en profunditat a persones trans i no binàries del territori valencià.

A més a més, s’ha obert posteriorment una nova línia d’investigació més específica. La primera fase d’entrevistes ha plantejat la importància d’abordar la qüestió del sistema sanitari i la seua influència en la vida de les persones. Per això, s’han iniciat noves entrevistes qualitatives que tracten més concretament aquesta qüestió, indagant en la relació de les persones trans i no binàries amb el sistema sanitari.

 

Promoció: University of Illinois at Chicago

Projecte: Barbara Risman (University of Illinois at Chicago)
Direcció al País Valencià: Arantxa Grau (Universitat de València)
Treball de camp al País Valencià: Nadalvillena

Avaluació del programa Agermanament Comunitari Valencià

L’Agermanament Comunitari Valencià és un programa pilot d’acollida i integració de persones refugiades. Està inspirat en el model de Patrocini Comunitari, el qual consisteix en l’organització de grups de suport local, els quals resulten clau per a la inclusió i l’autonomia de les persones beneficiàries. Aquest s’ha desenvolupat al territori valencià entre els anys 2020 i 2022, beneficiant a 23 persones refugiades síries pertanyents a cinc unitats familiars.

Per tal d’avaluar la seua viabilitat, el compliment dels objectius i com s’ha desenvolupat el procés d’integració (entés de manera no assimilacionista), s’ha realitzat una avaluació liderada per un equip de la Universitat de València i amb la col·laboració de diverses entitats externes, entre les quals es troba l’equip de Nadalvillena. El treball s’ha centrat en la realització, transcripció i codificació d’un total de 47 entrevistes qualitatives dirigides a persones beneficiàries, equip tècnic, intèrprets, voluntariat i societat civil.

Les conclusions de l’avaluació han evidenciat la viabilitat del programa i la consecució dels objectius inicialment plantejats. Tanmateix, també s’han identificat alguns obstacles i problemàtiques, així com recomanacions per a futures edicions, entre les quals, poden destacar-se les següents. En primer lloc, la necessitat d’incrementar la informació que reben les famílies amb antelació sobre on van i què es van a trobar. Pel que fa al destí, es valora la possibilitat que una mateixa entitat atenga a més d’una família, optimitzant així els recursos invertits. Tanmateix, s’ha conclòs que les característiques del municipi d’acollida incideixen de manera significativa en les possibilitats de la inclusió, principalment pel que fa a la grandària, la comunicació amb transport públic i la disponibilitat d’habitatge.

 

Promoció: Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana

Projecte: Jordi Giner Monfort, Carles X. Simó Noguera, Ana Sales Ten, Jorge Velasco Mengod, Alicia Bañuls Millet, Isis M. Sánchez Estellés, Carolina Juan Nadal, Laura García Herreros i Yasmina Lalmi Abderrahmane.


Enllaç WEB I PDF INFORME D’AVALUACIÓ

Observatori d’Igualtat Educativa d’Ontinyent

L’Observatori d’Igualtat Educativa d’Ontinyent és una iniciativa en la qual conflueixen els esforços de la regidoria d’educació de l’Ajuntament d’Ontinyent, la Universitat de València i la comunitat educativa del municipi. 

L’objectiu del projecte és arreplegar de manera sistemàtica informació sobre l’educació i la formació professional i contínua a Ontinyent. Ho fa a través de la construcció d’indicadors quantitatius que responen a deu línies temàtiques d’interés per a copsar l’estat de l’educació. Una part d’aquestes responen als objectius marcats per la Unió Europea en la seua Estratègia 2020 i són: aprenentatge permanent, baix rendiment, educació superior, abandonament prematur dels estudis i participació en educació infantil. La resta responen a l’interés de la comunitat educativa del municipi: absentisme escolar, coeducació, multilingüisme, participació i formació del professorat. 

Les dades han sigut extretes d’informes previs i dels propis centres, els quals les han recollides a través de qüestionaris, de la plataforma ITACA i de mètodes de recollida propis de cada escola. La sistematització d’aquestes dades ha permés visibilitzar els aspectes a treballar i certs patrons existents segons el gènere i el lloc d’origen de l’alumnat, així com segons la titularitat pública o privada del centre. 

S’ha de treballar per assolir les proporcions recomanades per la UE pel que fa a educació superior i abandonament prematur dels estudis; fomentar la participació de les famílies i incloure noves estratègies per a millorar el rendiment de l’alumnat, entre altres. També s’han fet visibles aspectes positius com la rellevant tasca en matèria de coeducació del claustre dels centres. En definitiva, tot i la necessària revisió i millora constant de la seua utilitat per copsar la realitat, l’Observatori Educatiu d’Ontinyent té la pretensió de ser una eina de coneixement i avaluació perdurable en el temps.

 

Promoció: Ajuntament d’Ontinyent

Projecte: Sandra Obiol Francés, Francesc Hernàndez Dobon, Jose Beltrán Llavador, Daniel Gabaldón Estevan, Ignacio Martínez Morales, Alícia Villar Aguilés, Carolina Juan Nadal.


Descarregar PDF OIE ONTINYENT

Infància amb Natzaret: petites exploradores de barris

El treball fet amb la infància i la comunitat educativa de Natzaret a la llarga de dos anys, ha servit per a testejar i millorar la base metodològica del projecte INFÀNCIA AMB ELS MUNICIPIS: PETITES EXPLORADORES DE BARRIS. Es tracta d’un projecte propi de Nadalvillena que busca promoure que els nous programes municipals al territori valencià comencen a incloure en l’agenda pública un nou model de polítiques urbanes a llarg termini, fent visible l’opció de què la participació de la infància i l’adolescència no siga sols superficial i anecdòtica, sinó que constituïsca una xarxa autonòmica referent en termes de barris i ciutats integradores.

INFÀNCIA AMB NATZARET és un projecte pilot d’una intervenció urbanística amb un component social molt present per l’exclusivitat del col·lectiu protagonista, i és per això que des dels seus inicis opta per una Metodologia d’Investigació-Acció Participativa (IAP). Aquest tipus de metodologies d’estudi i acció, de tipus qualitatius, busquen obtenir resultats rigorosos i útils per millorar i transformar situacions col·lectives – normalment considerades situacions problemàtiques –, basant la investigació en la participació i l’involucrament dels mateixos col·lectius a investigar, en aquest cas la infància que rep una educació formal i/o informal al barri de Natzaret.

A la llarga de les 6 fases que conformen el procés de participació, el projecte planteja innovadores ferramentes qualitatives capaces d’adaptar el llenguatge tècnic a l’imaginari de xiquets i xiquetes d’entre 6 i 12 anys, però amb una codificació que permet a l’equip tècnic interpretar i traduir en dades i plantejaments tècnics les aportacions de la infància. La finalitat última d’aquesta metodologia és apropar a la infància una ferramenta de transformació social que fins al moment adopta formes i pretensions enteses i al servei del món adult.

 

Projecte: Marta Pastor Villena
Suport formatiu: Carolina Juan Nadal, Hipnopèdia Urbana, Rafael Rivera Herráez

Video: Marta Pastor Villena, Pau Rius, Francesc Llorens Mejías

Col·laboracions: Anna Giner Gonzàlez, Carolina Juan Nadal, Diana Gómez Cuesta, Guillermo Ramírez Senabre, Mar Ahuir Llanes, Lola Carbonell, Mar Pastor Clemente, Marta Belando Morant, Marta Llorens Mejías, Nuria González Roberto, Sara López Garrido, Sonia Vicente Pavia.


Veure VÍDEO

Descarregar PDF INFÀNCIA AMB NATZARET